Knaagdieren kunnen veel overlast geven.

 

  • Knaagschade

  • Overbrengen van ziektes

  • Vervuiling

Wij werken volgens de IPM richtlijnen (integrated Pest Management). EcoPest plaagbeheersing is gecertificeerd volgens de laatste richtlijnen.

Wij  doorlopen daarom het volgende stappenplan.

 

Preventie

Algemene tips om overlast te voorkomen

 

1. Verpak eten
Verpak je eten goed en laat geen restjes slingeren. Je eten in een extra plastic zakje doen heeft trouwens geen enkele zin: ratten eten en ruiken er dwars doorheen. Gebruik daarom harde verpakkingsmaterialen zoals glas, metaal, hard plastic of blik.

2. Pas op met vogelvoer
Pas op met bijvoorbeeld vogel, katten- en hondenvoer. Ook daar zijn ratten dol op. Als er restjes overblijven, ruim die dan meteen op! Als het donker wordt, verandert dierenvoer namelijk in rattenvoer.

3. Sluit kieren en gaten
Maak gaten en kieren in je huis goed dicht met bijvoorbeeld cement, staalwol of metalen schuursponsjes. Ventilatieopeningen kun je afsluiten met bijvoorbeeld een rooster of stevig gaas. Het heeft geen zin alle gaten in je huis te dichten met purschuim, daar eten ze namelijk zo doorheen.

4. Voorzichtig met afval
Ben alert met je afval, bewaar je afval in goed afsluitbare bakken totdat het wordt afgevoerd.

5. Snoeien
Snoei struiken rond je huis en tuin, vooral aan de onderkant. Let erop dat er geen rommel blijft liggen, bijvoorbeeld langs gevels.

6. Grind
Ratten graven zich makkelijk onder je huis door. Het kan helpen om rond je huis een grindstrook aan te leggen. Ratten hebben namelijk een hekel aan grind.

7. Op de koffie bij de buren
Als je buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen de maatregelen. Ratten verspreiden zich snel en de kans dat ze óók bij de buren zitten is groot.